De Beste Prompts voor ChatGPT: 6 Tijdbesparende Prompts Voor Een Sterke Sales Game

 

oktober 19, 2023

Generative AI wordt steeds populairder. Waar het eerst alleen werd gebruikt voor taken zoals het schrijven van e-mails of het maken van content wordt het tegenwoordig ook gebruikt om meer sales te genereren. Uit een rapport van Salesforce bleek dat meer dan 80% van sales reps generative AI gebruiken voor hun dagelijkse taken zoals het schrijven van e-mails, pitches en content, en meer dan 70% gebruikt AI voor het analyseren van data (Salesforce, 2023). 

 

Vooral het analyseren van data kan je helpen je salesprocessen te verbeteren en hogere sales targets te behalen. 

 Klinkt goed toch? 

 Er is alleen een kleine maar. De prompts.

Meer dan 80% van sales reps gebruiken generative AI voor hun dagelijkse taken zoals het schrijven van e-mails, pitches en content.

Wat zijn prompts?

De kunst van het krijgen van wat je wil – is weten hoe je het in een prompt zet. Een prompt is vergelijkbaar met een zoekopdracht. Er zijn een aantal dingen die je moet weten over dit soort zoekopdrachten voordat je hiermee aan de slag kunt gaan. Zo zijn je doelgroep en tone of voice bijvoorbeeld erg belangrijk. In de meeste gevallen zul je bij de allereerste prompt die je maakt niet de meest geweldige resultaten krijgen. De kunst zit hem in het verbeteren van je prompts tot je de gewenste output hebt.

Hoe werkt generative AI?

  Laten we een stapje terug doen. In de wereld van AI is ChatGPT waarschijnlijk een van de bekendste tools die gebruik maakt van AI. Maar ChatGPT is zeker niet meer de enige. Generative AI maakt content, zoals blogs en foto’s, gebaseerd op geschreven prompts. Naast ChatGPT zijn er andere AI tools zoals Firefly (voor foto’s), Synthesia (voor video’s), Bard (Google’s Chatbot) and AdCreative (paid ads).

Ondanks dat er talloze verschillende tools zijn met verschillende outputs, werken ze min of meer hetzelfde. Je voert altijd een prompt in waarin je vraagt naar specifieke content die op dat moment nog niet bestaat. Dit kan bijvoorbeeld een e-mail zijn, maar ook een zakelijk voorstel dat je naar een klant wil sturen. Deze AI-tools bepalen door verschillende parameters (zoals bijvoorbeeld hoe lang de e-mail moet zijn) en hoe de content eruit gaat zien. Door gebruik te maken van publieke data maakt de AI tool vervolgens jouw aangevraagde content. 

Generative AI en beveiliging: wat je moet weten

Ondanks dat generative AI je zeker kan helpen je sales targets te behalen, is het wel belangrijk om te benoemen dat er een aantal zaken zijn met betrekking tot de veiligheid van het gebruik van de tool. Niet alleen kan het niet altijd de juiste output genereren door het ontbreken van context, er zitten ook veel veiligheidsrisico’s aan waar veel sales medewerkers zich zorgen over maken

Dus, dingen die je moet weten voor je aan de slag gaat:

  • Openbare AI tools zijn niet beveiligd. Dit betekent dat het invoeren van gevoelige data geen goed idee is met deze tools. Tools zoals ChatGPT sturen deze informatie namelijk ook uit. Het wordt niet beveiligd of encrypted door de tool zelf. Dit betekent dat wanneer je persoonlijke informatie invoert, dit wellicht voor andere mensen beschikbaar kan zijn.

  • Output kan onjuistheden bevatten. Zoals eerder vermeld, hebben AI-tools geen toegang tot de meest recente informatie. De laatste ChatGPT dataset dateert uit 2021. Dit betekent dat je de uitvoer van AI-tools moet controleren, aangezien ze niet altijd nauwkeurig zijn.

  • AI mist menselijke contextuele kennis. Generatieve AI heeft geen menselijke emotie. Daarom is het niet altijd in staat om verbanden te leggen tussen verschillende stukjes informatie, motivaties bloot te leggen of de meest contextueel passende taal te gebruiken. Controleer altijd de uitvoer om ervoor te zorgen dat de gebruikte taal geschikt, natuurlijk en voldoende informatief is.

De kunst van het krijgen van wat je wil – is weten hoe je het in een prompt zet.

Hoe formuleer je prompts? Een tweestapsproces.

Het formuleren van prompts draait allemaal om structuur. Hoe beter de structuur, hoe beter de output. Bij Leadblocks doen we dit graag in twee stappen.


STAP 1:
Eerst geven we wat meer context. Bijvoorbeeld, ik ben een salesmanager en ik wil X bereiken met behulp van Y. Daarom ga ik een sales pitch maken.

Ik wil graag dat je me hierbij helpt. De sales pitch moet 1000 woorden zijn over <product>. Geef me 10 onderwerpen die ik kan behandelen in de sales pitch.

Het product is: <gedetailleerde beschrijving van het product>

STAP 2: Met behulp van de 10 onderwerpen die je van ChatGPT hebt ontvangen, kies je de 4 onderwerpen die het beste bij je voorkeur passen. Vervolgens vraag je ChatGPT: “Ik ben nog steeds dezelfde persoon en ik wil dat je een salespitch schrijft op basis van deze 4 onderwerpen.”De beste sales prompts in ChatGPT

Werken in sales is niet alleen het bellen van klanten, deals sluiten en targets halen. Het omvat ook veel andere digitale en op content gebaseerde taken. ChatGPT is een handige tool om tijd te besparen bij deze taken en tegelijkertijd de betrokkenheid van prospects en vertegenwoordigers te vergroten. Dit kan bijvoorbeeld met het creëren van essentiële content, zoals pitches en e-mails, het opstellen van trainingsmateriaal en het uitvoeren van onderzoeken.

Prompts voor Sales enablement (onboarding)

Prompt: Maak een presentatie-overzicht met daarin de missie van {je bedrijf}, de doelgroep van {je bedrijf} en de voordelen van {je product(en) of dienst(en)}.

Prompt: Schrijf een gids van 1.000 woorden over {je product of dienst}, inclusief drie statistieken (met bronvermelding) met 10 manieren waarop het/zij {een specifieke functie of koper} zal helpen.

Prompts voor klant-, product- en marktonderzoek

 

Prompt: Beschrijf de belangrijkste factoren die de aankoopbeslissingen van klanten voor {type product of dienst} in de branche beïnvloeden.

Prompt: Samenvat de top drie kritieken in klantrecensies voor {uw product of dienst}.

Prompt: Lijst de top drie uitdagingen voor bedrijven in {doelgroep branche}.

Prompts voor Social Selling

Prompt: Schrijf een LinkedIn-bericht van 50 woorden waarin wordt uitgelegd hoe {je product of dienst} de uitdagingen van {een specifieke functie of koper} in {branche} kan aanpakken.

Prompt: Schrijf een vriendelijke en boeiende reactie op {sociaal mediaplatform} als reactie op een bericht dat zegt {kopie van recente socialemediapost}, waarbij {je product of dienst} subtiel wordt geïntroduceerd en een uniek waardevoorstel wordt geboden.

Prompts voor belscripts/salespitches

Prompt: Schrijf een koude-oproepverkoopscript van 30 seconden, met nadruk op drie voordelen van {je product of dienst} voor {prospect/prospectbedrijf}.

Prompt: Schrijf een video-script van drie minuten voor {functie} bij {prospectbedrijf}, waarin de voordelen van {je product of dienst} worden samengevat. Sluit het videoscript af door ze te herinneren aan een aanstaand event op {datum en tijd}.

Prompts voor het onderhandelen

Prompt: Doe alsof je een {functie} bent in {branche} die aarzelt over de kosten van {je product of dienst}. Voer een gesprek waarin de waarde en voordelen van het product/dienst worden besproken.

Prompt: Doe alsof je een {functie} bent in {branche} die tevreden is met {concurrerende oplossing}. Reageer op een verkooppresentatie die de waarde van {je product of dienst} samenvat en kortingen biedt voor nieuwe kopers.


Richtlijnen voor het schrijven en gebruiken van je eigen ChatGPT sales prompts

Klaar om aan de slag te gaan en je eigen prompts te maken? Hier zijn enkele basisrichtlijnen om de beste resultaten te krijgen.

Gebruik duidelijke, specifieke taal. Voeg getallen en datums toe, concrete bijvoeglijke naamwoorden en meetbare parameters om ervoor te zorgen dat je prompts bruikbare tekst genereren. In plaats van ChatGPT vragen om “Alles te vertellen wat ik moet weten over auto’s”, vraag je om specifieke details: “Schrijf drie korte zinnen waarin de grootste financiële problemen van de auto-industrie in de afgelopen 10 jaar worden samengevat.”

Houd het lineair. Generatieve AI-tools zoals ChatGPT houden van logica en een gestructureerde formulering. Formuleer je vragen daarom in een lineaire indeling, zoals “doe dit, dan dat, dan dat.” Je kunt zelfs opsommingstekens gebruiken om de vraag te structureren en je verzoek duidelijker te maken.

Voeg context en achtergrondinformatie toe voor relevantere output. Als je wil dat de uitvoer specifieke informatie bevat, voer die informatie dan als eerste in. Voeg e-mails of social media teksten toe waar ChatGPT naar kan verwijzen, of noteer, indien de informatie openbaar beschikbaar is, dit in je prompt. In plaats van te schrijven, “Stel een koude e-mail op voor kopers in de auto-industrie,” schrijf je: “Stel een introductiemail op aan de CEO van Tesla waarin wordt getoond hoe (jouw product of dienst) de top drie uitdagingen van bedrijven in de auto-industrie aanpakt.” Dit gebeurt automatisch in Sales GPT, aangezien elke e-mail is gebaseerd op contextuele CRM-gegevens.

Vergeet niet te personaliseren. ChatGPT heeft geen toegang tot persoonlijke informatie – en personalisatie is essentieel om prospects te bereiken, deals te sluiten en loyaliteit te genereren. Voeg de juiste namen, titels en account specifieke details toe aan de gegenereerde tekst om een persoonlijke en relevante aanspreekpunt te krijgen.

Bij Leadblocks doen we dit voor je. Het enige wat jij moet doen is achterover leunen en ons het werk laten doen. Wij zorgen voor warme leads!

Verstrek, indien nodig, informatie over het gebruik van AI. In situaties waarin prospects redelijkerwijs kunnen aannemen dat de inhoud door een mens is gemaakt, dient je te vermelden dat generatieve AI-tools zijn gebruikt. Je kunt dit toevoegen als voetnoten bij presentaties of in kleine letters in e-mails wanneer AI-tekst wordt toegevoegd. Bij Leadblocks maken we hier graag een grapje over. Bijvoorbeeld: “Mijn AI-assistent vertelde me…” Dit helpt je reputatie te beschermen en vertrouwen op te bouwen.


Generatieve AI kan een waardevolle tool zijn voor sales reps om tijd te besparen en de productiviteit te verhogen. Het neemt niet alleen repetitieve taken weg, maar helpt je ook marktgegevens te analyseren en je strategieën op basis daarvan te verbeteren.

Benieuwd hoe we ChatGPT gebruiken in onze leadgeneratie campagnes? Boek een gratis demo en we laten het je zien!
 

Lees de blog in het Engels