De impact van ChatGPT op jouw Sales & Marketing

 

september 2, 2023

ChatGPT is het afgelopen jaar een veelbesproken gespreksonderwerp geweest. Niet alleen heeft het de tech-markt verstoord, het is nog steeds de vraag wat de ontwikkeling voor veranderingen teweeg zal brengen. Sommigen verloren hun baan, anderen leerden efficiënter werken met behulp van ChatGPT. Terwijl de discussie nog gaande is, willen we graag de impact benadrukken die ChatGPT heeft op onze sales- en marketingteams.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT, of Generative Pre-trained Transformer, is een natuurlijke taalverwerking stool gedreven door AI-technologie waarmee je gesprekken met een chatbot kunt voeren. De gesprekken zijn weliswaar met een robot, maar ChatGPT is zo ontworpen dat het ‘menselijker’ lijkt dan andere huidige chatbots. Het taalmodel kan vragen beantwoorden en je helpen bij taken zoals het opstellen van e-mails, essays en coderen.

ChatGPT is een vorm van generatieve AI, een tool waarmee gebruikers invoer kunnen geven om afbeeldingen, tekst of video’s te ontvangen die door AI zijn gemaakt maar net echt lijken. ChatGPT lijkt op geautomatiseerde chatdiensten die je vindt op websites voor klantenservice, omdat mensen vragen kunnen stellen of om verduidelijking kunnen vragen over de antwoorden van ChatGPT.

De afkorting GPT staat voor “Generative Pre-trained Transformer,” wat verwijst naar hoe ChatGPT verzoeken verwerkt en antwoorden formuleert. ChatGPT wordt getraind met reinforcement learning via menselijke feedback en beloningsmodellen die de beste antwoorden rangschikken. Deze feedback helpt ChatGPT te verrijken met machine learning om toekomstige antwoorden te verbeteren.Hoe werkt ChatGPT?

ChatGPT werkt via zijn Generative Pre-trained Transformer, die gespecialiseerde algoritmen gebruikt om patronen in bepaalde datareeksen te vinden. ChatGPT maakt gebruik van het GPT-3-taalmodel, een neurale netwerk machine learning-model en de derde generatie van Generative Pre-trained Transformer. De transformer haalt informatie uit een aanzienlijke hoeveelheid gegevens om een antwoord te formuleren.

 

Welke soorten vragen kunnen gebruikers aan ChatGPT stellen?

Gebruikers kunnen ChatGPT allerlei vragen stellen, waaronder eenvoudige of meer complexe vragen zoals “Wat is de betekenis van het leven?” of “Wanneer was de Tweede Wereldoorlog?”. ChatGPT werkt met een zogenoemd STEM-discipline en kan code debuggen of schrijven. Er zijn geen beperkingen aan het soort vragen dat je aan ChatGPT kunt stellen. Wel is het zo dat ChatGPT gebruikmaakt van gegevens tot het jaar 2021, dus het heeft geen kennis van gebeurtenissen en gegevens na dat jaar. En aangezien het een conversatie chatbot is, kunnen gebruikers om meer informatie vragen of vragen om opnieuw tekst te genereren.

Zoals eerder gezegd, is het nog steeds onderwerp van discussie hoeveel banen en mensen door deze technologie beïnvloed zullen worden. Er zijn toch ook al veel mensen die ChatGPT in hun voordeel kunnen gebruiken, zoals bijvoorbeeld:

 • Code ontwikkelaars
 • Muziek componisten
 • Het opstellen van e-mails
 • Artikelen of podcasts samenvatten
 • Social media scripts schrijven
 • Een titel schrijven voor een artikel
 • Wiskunde vragen oplossen
 • Nieuwe woorden ontdekken voor keyword research
 • Create articles, blog posts and quizzes for websites.
 • Productbeschrijvingen maken
 • Spellen spelen
 • Het opstellen van vacatures
 • Trivia vragen beantwoorden
 • Complexe onderwerpen makkelijker beschrijven

Hoe is dit van toepassing op de sales- en marketingteams? Welke impact heeft ChatGPT op hen?

Een van de belangrijkste manieren waarop ChatGPT invloed kan hebben op B2B sales en marketing is door bepaalde taken te automatiseren. Bijvoorbeeld, sales vertegenwoordigers kunnen ChatGPT gebruiken om gepersonaliseerde e-mails en follow-up berichten naar potentiële klanten te sturen, in plaats van uren te besteden aan het handmatig opstellen van elk bericht. Dit kan aanzienlijk tijd besparen en helpt sales vertegenwoordigers daarmee zich te focussen op belangrijkere taken, zoals het opbouwen van relaties met belangrijke besluitvormers.

Daarnaast kan ChatGPT ook worden gebruikt om klantsegmentatie en targeting te verbeteren. Door klantgegevens te analyseren, kunnen bedrijven ChatGPT gebruiken om specifieke klantsegmenten te identificeren die het meest waarschijnlijk zullen converteren, en vervolgens hun marketing- en sales op deze segmenten richten.

De afkorting GPT staat voor “Generative Pre-trained Transformer,” wat verwijst naar hoe ChatGPT verzoeken verwerkt en antwoorden formuleert. ChatGPT wordt getraind met reinforcement learning via menselijke feedback en beloningsmodellen die de beste antwoorden rangschikken. Deze feedback helpt ChatGPT te verrijken met machine learning om toekomstige antwoorden te verbeteren.

Hoe gebruik je ChatGPT voor sales en leadgeneratie?

We zouden geen echte leadgenerators zijn als we niet zouden experimenteren met het gebruik van ChatGPT in onze campagnes. ChatGPT kan een gamechanger zijn in leadgeneratie en verkoop, je helpen begrijpen waar de pijnpunten van je doelgroep liggen, sterke outreach-berichten opstellen, leads koesteren en meer.

Check hier onze stapsgewijze handleiding voor het gebruik van ChatGPT in je salesproces:

1. Identificeer je doelgroep

In deze stap wil je de pijnpunten identificeren die jouw product of dienst aanpakt. Als je bijvoorbeeld een project management tool verkoopt, kunnen enkele pijnpunten van je doelgroep gemiste deadlines, slechte teamcommunicatie of gebrek aan inzicht in projecten zijn.

Je kunt ChatGPT gebruiken om potentiële klant pijnpunten te brainstormen met prompts zoals:

 • “Noem potentiële uitdagingen waarmee bedrijven te maken kunnen krijgen zonder effectieve projectmanagementsoftware.”
 • “Wat zijn enkele veelvoorkomende problemen waarmee projectmanagers worden geconfronteerd?”

2. Bepaal je tone-of-voice

Je toon moet je merk weerspiegelen maar tegelijkertijd ook resoneren met je doelgroep. Stel dat je merk ontspannen en vriendelijk is; dan wil je dat je berichten dat weerspiegelen.

Je kunt ChatGPT aansturen om tekst in verschillende stijlen te genereren, zoals:

 • “Schrijf een vriendelijke introductie voor onze projectmanagementsoftware.”
 • “Schrijf een formele introductie voor onze projectmanagementsoftware.”

3. Vind je waardepropositie

In deze stap richt je je op wat jouw product of dienst onderscheidt. Je waardepropositie moet duidelijk uitleggen waarom jouw oplossing het beste past bij de behoeften van potentiële klanten.

Je zou ChatGPT kunnen vragen:

 • “Wat zijn enkele unieke kenmerken van onze projectmanagementsoftware die veelvoorkomende uitdagingen in projectmanagement kunnen aanpakken?”
 • “Hoe voegt onze projectmanagementsoftware waarde toe aan de workflow van een bedrijf?”

4. Creëer je salesberichten

Hier ga je daadwerkelijke salesberichten maken. Onthoud dat deze op maat moeten zijn voor de pijnpunten van je doelgroep en je waardepropositie. Je kunt prompts zoals deze gebruiken:

 • “Stel een LinkedIn-bericht op waarin onze project management software wordt geïntroduceerd aan een potentiële klant.”
 • “Schrijf een follow-up e-mail voor een demo van onze project management software.”

5. Test en verbeter

Dit gaat over het aanpassen van je berichten op basis van de reacties die je krijgt. Als een bepaald bericht geen reacties oplevert, pas het dan aan en probeer het opnieuw. Je kunt ook ChatGPT gebruiken om variaties op je berichten te genereren:

 • “Genereer vijf verschillende manieren om contact op te nemen met een potentiële klant na een software demo.”
 • “Maak drie variaties van een introductiemail voor onze project management software.”
 • In al deze stappen geldt dat ChatGPT een hulpmiddel is om je te assisteren. Het kan een berg aan ideeën opleveren, maar het is aan jou om het bericht te kiezen en bewerken die het beste past bij je doelgroep en in lijn zijn met je sales strategie.

Conclusie

ChatGPT biedt de kans om sales- en leadgeneratie-inspanningen te verbeteren. Het maakt het een krachtig instrument voor het opstellen van sales pitches, het maken van gepersonaliseerde outreach-berichten, het koesteren van leads en het genereren van waardevolle content.

De regel voor het effectief gebruik van ChatGPT vereist begrip van de mogelijkheden en beperkingen. De huidige kennis van ChatGPT is gebaseerd op het model van september 2021 en kan af en toe verouderde informatie of onwaarheden geven (tenzij je GPT-4 gebruikt met ingeschakelde Bing-webbrowsing).

Toch kun je met zorgvuldige prompt engineering en een beetje creativiteit verschillende resultaten genereren die aansluiten op je sales behoeften. 

Laat ons weten wat je ervan vindt! Heb jij ChatGPT al gebruikt?

Ben je benieuwd hoe we werken met ChatGPT-campagnes? Plan hier een korte demo.

Lees de blog in het Engels